FAQ

Kosten, subsidie, btw en andere financiële vragen

 • Zijn zonnepanelen duur?

Zonnepanelen zijn een investering. De prijs hangt af van veel factoren, voor elke prijscategorie maken wij een passende offerte.

 • Wordt mijn huis meer waard met zonnepanelen?

Woningen met zonnepanelen zijn over het algemeen meer waard dan eenzelfde woning zonder; per regio kan het waardeverschil verschillend zijn.

 • Hoe vraag ik de btw terug van mijn zonnepanelen?

Sinds 01-01-2020 zijn de regels veranderd omtrent de teruggave. Wij hebben de experts van de Centrale BTW Teruggave ingeschakeld, die de btw teruggave voor u regelt. Wij sturen uw gegevens door en zij nemen contact met u op om dit proces succesvol te doorlopen.

 • Wanneer kan ik het beste zonnepanelen kopen?

Het is altijd een goed moment om eigen stroom te gaan opwekken. De ontwikkeling van zonnepanelen blijft altijd doorgaan. Indien u langer wacht op zonnepanelen met een hoger vermogen, mist u in die tijd weer veel opbrengst. Daarom adviseren wij graag wat er op dit moment het beste bij uw situatie past.

 • Hoeveel bespaar ik met mijn zonnepanelen?

Dit hangt van veel factoren af. Zoals de ligging van uw zonnepanelen ten opzichte van het zuiden, het aantal zonnepanelen wat u plaatst en het vermogen van de zonnepanelen. Vraag een vrijblijvende offerte aan en wij rekenen het voor uw situatie uit.

 • Hoe snel verdien ik mijn zonnepanelen terug?

Dit is afhankelijk van factoren zoals de ligging ten opzichte van het zuiden, het aantal zonuren per jaar en ook de prijs van het systeem. Onze systemen met Growatt hebben doorgaans een terugverdientijd van ca. 4 jaar en de systemen met Solar Edge ca. 6 jaar.

 • Moeten zonnepanelen apart verzekerd worden?

Nee, zonnepanelen apart verzekeren is niet nodig. Het is wel aan te raden om bij uw verzekering op te geven dat u zonnepanelen heeft.

 • Moeten wij zonnepanelen ook aangemeld worden?

Ja, zonnepanelen moeten worden aangemeld op www.energieleveren.nl. Zo weet de netwerkbeheerder ook dat er in een bepaald gebied veel of weinig zonnepanelen zijn en kunnen ze het net beter beheren.

 • Ik woon in het aardbevingsgebied en wil de SNN Subsidie Waardevermeerdering gebruiken. Kan dat?

U kunt de subsidie gebruiken voor het verduurzamen van uw woning, bijvoorbeeld door zonnepanelen aan te schaffen.

Vraag een offerte bij ons aan. Deze offerte dient door ons en door u ondertekend te worden. Ook moet er een plaatsingsdatum op komen te staan. Wij leveren de offerte aan, ondertekend door ons, met een plaatsingsdatum. U moet deze offerte zelf ook ondertekenen en opsturen naar de bij u bekende instantie.


Technische vragen over zonnepanelen

 • Hoelang gaan zonnepanelen mee?

Zonnepanelen hebben een opbrengstgarantie van 25 jaar. Dit betekent dat ze na 25 jaar nog steeds op tenminste 82% van hun oorspronkelijke vermogen werken. De theoretische levensduur van de zonnepanelen is op dit moment zo’n 35 jaar. Wat betreft fabrieksgarantie zijn er verschillen. De garantieperiode kan uiteenlopen van 10 tot 25 jaar.

 • Hoelang gaat een omvormer mee?

De meeste omvormers hebben 10 tot 12 en in het geval van Enphase maar liefst 25 jaar garantie. Een omvormer gaat vaak eerder stuk dan de zonnepanelen zelf. Dat komt omdat de omvormer meer veel techniek bezit dan een zonnepaneel. De gemiddelde levensduur van een string-omvormer is circa 15 jaar en van een Enphase micro-omvormer maar liefst 100 jaar.

 • Wat is fabrieksgarantie?

De garantie is afgegeven door de fabrikant. Gaat er een product binnen die tijd kapot, dan ontvangt u gratis een vervangend exemplaar.

 • Wat is lineaire opbrengstgarantie?

Zonnepanelen hebben last van degradatie, dit betekent dat de opbrengst elk jaar licht afneemt (0.8%).
Na 25 jaar moet het paneel nog steeds op 80% van het oorspronkelijke vermogen werkzaam zijn.


Vragen over de installatiedag

 • Hoelang duurt een installatie?

Binnen één werkdag is het systeem compleet geïnstalleerd en werkend aan u opgeleverd. U kunt dus dezelfde dag nog energie opwekken.

 • Moet ik thuis zijn tijdens de installatie?

Ja. Wij moeten ook binnen werkzaamheden verrichten, zoals het ophangen van de omvormer en de werkzaamheden bij de meterkast.

 • Moet de stroom er de hele dag af tijdens de installatie?

Nee, doorgaans zit u maximaal een uur zonder stroom. Wij zullen u vertellen wanneer de stroom er tijdelijk af moet. Wij adviseren wel om op de dag van installatie even niet de wasmachine aan te zetten

 • Kan ik zelf ook iets doen bij de installatie?

De monteurs zijn uiteraard dol op een kop koffie. Daarnaast zou het prettig zijn als u eventueel wat reserve dakpannen klaar zou kunnen leggen. Verder hebben wij het motto: wij doen het werk, u betaalt.

 • Hoelang moet ik wachten na akkoord op de offerte?

Doorgaans komen wij binnen drie weken na uw akkoord de zonnepanelen installeren.


Ontbreekt uw vraag? Bel of Whatsapp 06 – 82 19 43 64!